Borówka amerykańska oraz jagoda kamczacka – łatwe w uprawie gatunki rodzimej borówki czarnej

Aktualności

Polacy bardzo przepadają za borówkami. Gdy przychodzi czas na takie owoce, każdy chętnie ja nabywa. Mimo, że obecnie, mniej i mniej osób porą letnią wyszukuje w lasach naszą rodzimą, borówkę czarną, to i tak jest ona bardzo skwapliwie kupowana, również od przyulicznych sprzedawców.

malowidło - owoce
Author: sxc.hu
Source: sxc.hu
Kilka lat temu, na polski sektor jagód wybiła się borówka amerykańska. Ma ona duże i mniej barwiące jagody, a dodatkowo są słodsze od naszej polskiej borówki. Co jest dobrą cechą tej borówki, jest jej łatwa hodowla. Jako że, jagody borówki zazwyczaj są drogie, uprawianie kilku krzaczków w donicy, będzie dla nas bardzo dobrą lokatą. Ostatnio, warta uwagi stała się także jagoda kamczacka. Rzadziej osiągalna w sklepach, lecz jeszcze łatwiejsza do hodowli od borówki amerykańskiej. Jej jagody są podłużne oraz nie są tak słodkie. Znacznie bardziej w smaku przypominają naszą rodzimą borówkę.
Powstało sporo hodowli borówki amerykańskiej oraz jagody kamczackiej. Znaczna rozchwytywalność tych owoców nawet gwarantuje rok w rok przychód ze zbioru. Jednak, jeśli jesteśmy amatorami tych owoców, a posiadamy ogródek lub miejsce na balkonie, rozważmy małą uprawę na nasze potrzeby. Nie musimy być rolnikiem, by uprawiać te krzewy. Borówka amerykańska, potrzebuje jedynie odpowiedniego nawożenia i właściwego przycinania, żeby rodziła więcej owoców. Jest dużo odmian, które należy zasadzać naprzemiennie, żeby utrzymywać krzyżowe zapylanie. Borówka amerykańska, w zależności od odmiany, daje owoce od lipca do końca września – to także przemawia za posiadaniem różnorodnych odmian. Ten gatunek jednak jest mniej odporny na mróz. Należy bezwzględnie dobrze ochraniać je w sezonie zimowym. Również minusowe temperatury w maju mogą katastrofalnie osłabić rodzenie owoców.
Znacznie mniej wymagająca w hodowli jest jagoda kamczacka. Nie wymaga bardzo żyznej ziemi, ani tak szczególnego nawozu. Jest to również gatunek odporny na niskie temperatury. Nie osłabi jej również susza. Jej owoce są zawsze najszybsze. Szybsza jest nawet od truskawki. Uprawiając różne odmiany, jesteśmy w stanie cieszyć się jej owocami od początku maja do początku października. Nie straszne jej również ujemne, majowe temperatury. Nie tak często musi być przycinana, a krzewy owocują dłużej niż borówki (szerzej na stronie http://www.projektoskop.com.pl/5-zasady-uprawy-borowki-amerykanskiej-bluecrop/) amerykańskiej.

Co najistotniejsze, wszystkie zdatne do jedzenia borówki są niezwykle zdrowe. Posiadają mnóstwo witamin oraz działają antyoksydacyjnie. Korzystnie oddziałują na naskórek oraz stan ducha. Dlatego nigdy nie należy ich sobie odmawiać.